Wat kunnen we leren van corona? 

Corona, voorheen bekend als biermerk. Sinds 2020 heeft het woord ‘corona’ voor veel mensen (wereldwijd) een hele andere betekenis gekregen. De meeste mensen brengen het woord dan ook niet meer in verband met het biermerk, maar met de wereldwijde griep. Corona is anno 2022 nog steeds niet opgelost. Gelukkig zijn er inmiddels vaccins, maar er is nog steeds besmettingsgevaar. Hoe komt de winter van 2022 eruit te zien? Zal het coronavirus weer oplaaien of gaan we een rustige winter tegemoet? En wat kunnen we tot nu toe leren van het coronavirus? 

Desinfecteren is belangrijk! 

Voor 2020 leek het heel normaal om met duizenden mensen in een ruimte te zijn. Bijvoorbeeld tijdens het bijwonen van een concert of een voetbalwedstrijd. Hutje mutje op elkaar. Wat kan er gebeuren? Het coronavirus heeft ons geleerd dat het niet altijd verstandig is om zo dicht op elkaar te staan. Virussen kunnen eenvoudig van mens op mens overgedragen worden via de lucht. Je hoeft maar te niezen, handen te schudden of te hoesten en je kunt iemand anders al besmetten met een virus. Juist wanneer je zelf niet eens weet dat je een virus met je meedraagt.

Het coronavirus heeft ons daarom geleerd om extra voorzichtig te zijn wanneer grote groepen mensen samenkomen. Het is belangrijk om de ruimte regelmatig te desinfecteren. Met je handen raak je immers dagelijks veel objecten en andere mensen aan en de lucht wordt vervuild door de ademhaling van mensen en overige vervuilers. Voor een duurzame desinfectie van ruimten door middel van verneveling maak je gebruik van watter. Met de verneveling desinfecteer je oppervlakten maar pak je ook de aerosolen aan.

Hoe was je eigenlijk je handen? 

Je handen leer je (als het goed is) op jonge leeftijd al te wassen. Bijvoorbeeld wanneer je na het toilet bent geweest of wanneer je gegeten hebt. Het lijkt dan ook heel logisch dat je weet hoe je je handen het best wast. Toch is dit lang niet altijd het geval. Zo wassen sommige mensen hun handen enkel met water. DIt is een stuk minder effectief dan je handen met zeep of desinfectiemiddel te wassen. Zo was jij goed je handen: 

  • Maak je handen goed nat.
  • Maak gebruik van vloeibare zeep of een desinfectiemiddel. 
  • Wrijf je handen over elkaar en bedek zowel de boven- als onderkant met zeep. 
  • Wrijf ook tussen je vingers en vergeet je vingertoppen niet. 
  • Was gelijk je polsen ook mee. 
  • Droog je handen goed af en vervang de handdoek regelmatig voor een schoon exemplaar.