Wat komt er kijken bij het repareren van je betonnen vloer?

Een betonnen vloer kan gaten, barsten of scheuren vertonen. Dit kan het geval zijn bij een oude vloer, maar ook direct na het storten van een nieuwe betonvloer kunnen deze problemen zich voordoen. Soms speelt het weer, intensief gebruik van de vloer of een onstabiele ondergrond een rol bij het ontstaan van de beschadigingen.

Geen fraai gezicht wanneer je de vloer bijvoorbeeld wilt schilderen. Grote gaten kunnen zelfs zorgen voor onveilige situaties. Het repareren is dan zeker een vereiste! Betonreparaties behoort dan tot de mogelijkheden. Wacht hiermee niet te lang, want de schade neemt over het algemeen alleen maar verder toe.

Oorzaken voor beschadigingen in beton
Beton is een sterk en duurzaam materiaal. Je vraagt je mogelijk af hoe veel situaties is betonrot de belangrijkste oorzaak van de probleem. Betonrot ontstaat door binnengedrongen water, waardoor roest ontstaat in het wapeningsstaal. Andere mogelijke oorzaken zijn: aantasting door zuren en zouten, mos of algengroei, lekkage of brandschade. Daarnaast zijn constructiefouten ook een redelijk veel voorkomende oorzaak.

Een betonvloer repareren, hoe gaat dit in zijn werk?
Om de vloer te maken kunnen verschillende methodieken worden gebruikt. Een reparatie met epoxyplamuur wordt veel toegepast. Dit materiaal is zowel binnen als buiten te gebruiken. Hierbij is van groot belang dat de vloer eerst goed stofvrij wordt gemaakt. Door hem vervolgens goed te ontsmetten kan een betere hechting worden gerealiseerd. Let erop dat loszittende delen of gruis vooraf goed wordt verwijderd voor het beste resultaat. Kleine gaten, barsten of scheuren kun je met het plamuur dicht smeren. Voor grote gaten is dit niet het geval. Hiervoor zal een cementoplossing gebruikt moeten worden.

In plaats van cement wordt stucmortel ook voor dit doeleinde toegepast. Helaas is de droogtijd van de cement of stucmortel aanzienlijk langer dan van epoxy plamuur. Het is belangrijk hier goed rekening mee te houden. Soms is het nodig een beschadigde plek in het beton twee keer te behandelen, voordat het beton herstel van voldoende niveau is. Als de toegepaste oplossing goed is gedroogd en het gewenste resultaat heeft gegeven, kan de vloer worden opgeschuurd om vervolgens te worden geverfd voor het mooiste resultaat.

Zelf doen of kiezen voor een specialist in beton herstel?
Een betonvloer repareren is best een behoorlijk klus, zeker als het sprake is van wat grotere beschadigingen. Wanneer het beton herstel op de juiste manier is gedaan, geeft dit mooi resultaat waar je weer vele jaren mee vooruit kunt. Er zijn diverse bedrijven die gespecialiseerd zijn in deze werkzaamheden. Zij draaien hun hand niet om voor goed beton herstel en hebben de beste technieken en materialen hiervoor in huis. Wanneer je niet zo handig bent, weinig tijd hebt of het zelf herstellen van de betonvloer gewoonweg niet ziet zitten, is het inschakelen van een dergelijk bedrijf zeker de moeite woord. Je zult lange tijd rendement hebben van deze investering in je betonvloer!