Wat is waterhardheid en wat kun je eraan doen?

In Nederland hebben we gelukkig vrijwel overal toegang tot lekker drinkwater. Dit kan heel goed van pas komen als je dorst hebt en een lekker glaasje water wil drinken, maar het is ook voor veel andere zaken erg belangrijk. Zo hebben veel van je elektrische apparaten ook water nodig om te kunnen werken. Denk daarbij dan bijvoorbeeld aan je wasmachine of je koffieapparaat. Dit heeft allemaal water nodig, maar het liefst zorg je er dan voor dat het water deze apparaten niet beschadigt. Toch kan dit gebeuren als het water hard is. Maar wat is waterhardheid en wat zijn enkele manieren waarop je het water zachter kan maken?

Wat is waterhardheid?

Wanneer je aan water denkt, is de kans groot dat je niet meteen aan iets hards denkt. Het is immers een vloeistof en daarbij denken mensen over het algemeen eerder aan iets vloeibaars en in ieder geval niet aan iets hards. Het is dan ook niet zo dat je bij waterhardheid moet denken aan iets dat echt fysiek hard is. Het heeft namelijk meer te maken met de hoeveelheid kalk die in het water zit. Het water in Nederland wordt gefilterd en een groot deel van de kalk wordt er al uitgehaald, maar toch blijft er altijd wel wat achter. De vraag “wat is waterhardheid” kun je dan ook beantwoorden door te weten dat dit te maken heeft met de hoeveelheid kalk in het water.

Water uit de bodem

Maar waar komt al dat kalk eigenlijk vandaan? In regendruppels zit immers vrijwel geen kalk en dus kun je je afvragen hoe al dat kalk in het water terechtkomt. Dit heeft ermee te maken dat in Nederland en veel andere landen water uit de bodem wordt gewonnen. Niet al het water komt uit de bodem vandaan, maar in ons geval wel heel veel. Aangezien er in de Nederlandse bodem allerlei kalklagen te vinden zijn, zal dit ook in het water terugkomen. Daarom kan het zo zijn dat het ene water harder is dan het andere water. Wat is waterdichtheid van het water bij jou in de buurt?

Waterhardheid verschilt per plek

Omdat het dus voor een groot deel te maken heeft met de plek waar het water gewonnen wordt, is het ook zo dat de waterhardheid van water per plek verschilt. Zo kan het zijn dat je in de ene gemeente vrij hard water uit de kraan hebt, terwijl het een paar kilometer verderop een stuk zachter kan zijn. “Wat is waterhardheid” is dan ook iets dat niet overal hetzelfde is. De betekenis blijft natuurlijk wel gewoon hetzelfde, maar de waarde van de waterhardheid kan nogal verschillen.

Wat is waterhardheid voor jou?

Wat is waterhardheid? Je kunt het je nu afvragen omdat je je zorgen maakt over de waterhardheid van het water dat uit jouw kraan komt. Vaak is dit niet nodig. In Nederland wordt een groot deel van de hoeveelheid kalk al uit het water gehaald. Toch kun je eventueel overwegen om een waterontharder aan te schaffen als je het water nog zachter wil maken.