Wat is de ideale hellingshoek voor zonnepanelen?

Het is enorm belangrijk om duurzamer te gaan leven. De aflopen jaren hebben wij als mensheid enorm veel uitgestoten. Tegenwoordig komen er steeds meer elektrische auto’s, er worden windparken geplaatst. Echter is het mogelijk om zelf rond je eigen huis bij te dragen aan het verduurzamen van de wereld. Dit kan je doen door zonnepanelen op je dak te plaatsen. In dit artikel geven we antwoordt op de vraag: Wat is de ideale hellingshoek voor zonnepanelen?

Elke situatie is anders

Zonnepanelen zijn wellicht wat duur in de aanschaf. Het is echter ook mogelijk om tegen een relatief lage prijs zonnepanelen te huren. Zo kan je volledig gebruik maken van de duurzame zonnepanelen zonder dat je direct veel geld hoeft te investeren. Naast het feit dat zonnepanelen duurzaam zijn en zo dus goed voor onze aarde, zijn zonnepanelen ook goed voor je portemonnee. Zonnepanelen zijn namelijk goedkoper dan het enkel gebruiken van gas en elektriciteit. Het is belangrijk om je zonnepanelen zo efficiƫnt mogelijk te gebruiken. Dit betekent dat je ze niet te dicht op elkaar plaatst, in de best mogelijke richting plaatst en de hellingshoek waarin de zonnepanelen uiteindelijk zon op vangen. Hieronder zal ik beschrijven in welke situatie je het meeste voordeel en energie uit je zonnepanelen kan halen.

Zorg voor een hellingshoek van 36 graden.

De meest ideale hellingshoek voor een zonnepaneel is 36 graden. Wanneer de zonnepanelen in deze helling zijn geplaatst kunnen ze het uiterste uit henzelf halen. Je behaalt op die manier een maximaal rendement. Wanneer je zonnepanelen in een helling van 30 graden zet verliest het meteen 1% van zijn totale rendement. Hoe minder stijl de helling, hoe minder rendement het zonnepaneel oplevert. Zo heeft een hellingshoek van 25 graden 2% minder rendement, bij 20 graden 3% minder en bij een hellingshoek van 15 graden al ruim 5% minder rendement. Het kan dus best schelen in welke helling je het zonnepaneel installeert.

Ook de richting waarin het zonnepaneel staat is cruciaal. De zon schijnt per dag het felst op het zuiden. Het is dus het beste om het zonnepaneel richting het zuiden te plaatsen. Hierbij pak je uiteindelijk het meeste rendement. Wanneer je het zonnepaneel richting het zuidwesten of zuidoosten plaatst schijnt de zon minder fel op het zonnepaneel. Je verliest hiermee 5% rendement. Wanneer je besluit om het zonnepaneel naar het oosten, westen of noorden te plaatsen verlies je ruim 20% rendement. Dit komt doordat de zon niet recht en fel op het oppervlakte van het paneel schijnt.
De helling en richting van het zonnepaneel zijn makkelijk te veranderen, maar wel enorm belangrijk. Het is dus een aanrader om bij het plaatsen goed op deze factoren te letten.

Bron: https://www.dakscanzonnepanelen.nl/