Waar moet je op letten als je een nieuw dekbed aanschaft?

Bij het kopen van een nieuw dekbed is het zo dat je rekening moet houden met bepaalde dingen. Het is namelijk zo dat er best veel verschillende soorten dekbedden zijn, met elk zijn eigen voor- en nadelen. Wist je bijvoorbeeld dat er dekbedden bestaan met kamelenhaar vulling? Ben je op zoek naar een nieuw dekbed dan kan dit artikel goede ondersteuning bieden bij de aankoop. Lees dus gerust verder.

Het formaat

Erg belangrijk bij de aankoop van je dekbed is het kiezen van het juiste formaat. Wat je het beste kunt doen is kijken naar het formaat van je matras en op basis daarvan de zoektocht naar een dekbed starten. Je wilt namelijk niet een te klein dekbed, hoe goed dekbed dan ook is, niemand heeft zin in koude voeten. De meest voorkomend maten zijn 140 bij 200 of 220 en 200 of 240 bij 200 of 220. De maat hangt natuurlijk van of het voor één of twee personen bedoeld is.

Het materiaal

Je hebt best een brede keuze als het gaat om het materiaal van het dekbed, waar we dan voornamelijk naar kijken is de vulling.  Zo heb je dons dat uitermate geschikt is voor de winter, hetzelfde geldt voor wol. Deze twee materialen houden warmte goed vast en bieden daarom een goede isolerende laag. Daarnaast heb je ook wat lichtere materialen, zoals katoen en bamboe, die perfect zijn voor in de zomer. Het is namelijk zo dat je onder een bamboe dekbed minder snel te zweten ligt tijdens warme zomernachten. Het wordt overigens geadviseerd om een hoofdkussen te nemen dat dezelfde vulling heeft als het dekbed. Dit is voor jou meer comfortabel.

Warmteklasse

Waar je ook absoluut op moet letten bij de keuze bij het aanschaffen van een nieuw dekbed zijn de warmteklassen. Waarbij je kunt denken aan winterdekbedden, zomerdekbedden en 4 seizoen dekbedden. Daarnaast heb je 4 aansluitende warmteklassen:

  • Winterdekbed +
  • Winterdekbed
  • Herfst/lente- dekbed
  • Zomerdekbed

Houd deze warmteklassen in je achterhoofd wanneer je opzoek bent naar een dekbed. Welke het best geschikt is voor een groot deel afhankelijk van de warmteklasse. Je kunt ook kiezen voor een 4 seizoen dekbed, waarbij je een comfortabele nachtrust hebt in elk seizoen.