Vloeren voor vloerverwarming

Vloerverwarming is een prettige vorm van verwarming en afhankelijk van de verwarmingscapaciteit, omvang van de ruimte en toegepaste isolatie, kan je in ieder geval van een deel van de radiatoren af. Maar niet elk type vloer is even geschikt voor vloerverwarming. In dit artikel bespreken we verschillende vloeren voor vloerverwarming.

Waar moet de vloer aan voldoen

De vloerbedekking dient de warmte van de vloerverwarming goed aan de ruimte door te geven en niet veel te werken vanwege de verwarming. Daarom kijken we altijd naar de dikte van de vloer en van welk soort materiaal de vloer gemaakt wordt. Dit zijn de meest belangrijke aspecten. Voor iedere vloer zitten weer gevolgen qua mogelijkheden dus daarom is het altijd handig om vooraf te weten voor welke type vloer je gaat kiezen. Vaak lees je van een bepaald type vloer alleen de voordelen, maar is het belangrijk om ook te onderzoeken wat de nadelen zijn.

Welke vloeren voor vloerverwarming

Hieronder zie je verschillende type vloeren en ondergronden die gebruikt kunnen als vloer voor vloerverwarming. Voor elke vloer geven onderbouwen we of de vloer geschikt is en waarom dit zo is. De typen vloeren die hier aan de orde komen, zijn:

 • PVC
 • tapijt
 • parket
 • natuursteen
 • gietvloer
 • keramisch

PVC vloeren

Een vloer van PVC is dun, geleidt goed en vertoont weinig werking. Een vloerverwarming met water heeft de voorkeur. Bij elektrische vloerverwarming kan de vloer echter erg warm worden. Omdat het PVC direct op de ondergrond wordt gelijmd, is het resultaat optimaal.

Tapijt

Tapijt kan te veel isoleren en dan wordt de warmte niet goed doorgegeven aan de ruimte. Dunnere tapijtsoorten zijn daarom beter geschikt voor het combineren met vloerverwarming dan de dikkere. Meestal is van een tapijt door de fabrikant aangegeven of die geschikt is voor vloerverwarming of niet.

Parket

Een vloerverwarming kan onder een parketvloer, maar dan moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan:

 • de vloerverwarming moet van het type laagtemperatuurverwarming zijn en dient voldoende diep te liggen. De opwarming dient geleidelijk zijn.
 • het parket mag niet afgewerkt zijn met lak.
 • geen kleden op de vloer.
 • luchtvochtigheid van de ruimte tussen 50% en 70%.
 • niet gebruikt kunnen worden onder meer Essen, Robijn, Maple en Beuken en Maple. Eiken en Merbau kunnen wel.

Natuursteen

Natuurstenen vloeren hebben een lage warmteweerstand en zijn daarom zeer geschikt voor de combinatie met vloerverwarming. Bij natuursteen van lichte kleur kan het soms nodig zijn om ter uitsluiting van mogelijke roestvorming in de vloer, een dekvloer met kunststoffen of gegalvaniseerd wapeningsnet neer te leggen.

Gietvloer

Van de gietvloeren is het epoxy type niet voor vloerverwarming geschikt. Andere typen gaan prima samen met vloerverwarming.

Keramisch

Keramische tegels laten goed warmte door en zijn daarom prima geschikt voor het gebruik van vloerverwarming. Uitzetvoegen zijn nodig ter voorkoming van het barsten of loskomen van tegels door werking.