Steigerpijp gebruiken voor jouw bouwprojecten

Een steigerpijp is een handig middel waarmee je jouw bouwprojecten kunt realiseren. Het is een efficiĆ«nte manier om hele constructies te bouwen. Vroeger werden deze pijpen vaak gebruikt in de landbouw en de industrie. Het materiaal was relatief goedkoop door de lagere arbeidskosten en materiaalkosten. Hierdoor werd het gebruiken van dit materiaal erg populair in de jaren 30. Tegenwoordig wordt er nog steeds gebruik gemaakt van steigerpijpen. Ze zijn namelijk nog steeds flexibel in te schakelen voor meerdere doeleinden. Zo kunnen ze voor hekwerken, overkappingen en trappen gebruikt worden bijvoorbeeld. 

De vorm van de steigerpijp

Als je van dit middel gebruik wilt maken kun je kiezen uit twee verschillende vormen. De meest voorkomende vorm is de ronde vorm. De ronde wordt het meeste gebruikt voor het bouwen van constructies. Het oppervlak van een cirkel is groter dan bij een vierkante pijp met dezelfde omtrek. Een pijp met een ronde vorm heeft hierdoor een grotere inhoud dan een pijp met een vierkante vorm. Ten slotte is de interne en externe radiale druk uniformer dan bij vierkante pijpen.

De tweede vorm is de vierkante pijp. De vierkante pijp heeft een aantal voordelen die de ronde pijp niet heeft Zo is een vierkante pijp bijvoorbeeld steviger. Sterkte van een ronde pijp is een stuk minder dan de sterkte van een vierkante pijp. Hierdoor worden vierkante pijpen vaker gebruikt bij constructies die steviger moeten zijn. Vierkante buizen hebben een betere plasticiteit en hardheid. Ze kunnen dus vooral gebruikt worden voor constructies die voor een langere tijd moeten blijven staan. Als er echter wordt gegaan voor het besparen van materiaal kan er beter een ronde vorm gebruikt worden. 

Materialen voor steigerpijpen

Er zijn drie soorten materialen die het meeste voorkomen bij het produceren van pijpen. Het sterkste materiaal dat gebruikt kan worden is staal. Staal is een relatief zware metaal dat erg stevig is. Staal is gegalvaniseerd waardoor de steigerpijp bestendig is tegen weersomstandigheden. Hierdoor kan staal binnen en buiten gebruikt worden terwijl ze dezelfde levensduur zullen hebben. De stalen pijpen kunnen veel grotere krachten en gewichten aan dan andere materialen. Staal wordt het meeste gebruikt bij robuuste constructies als hekwerken en tuinmeubels. Constructies van staal hebben een langere levensduur waardoor ze perfect zijn voor constructies die voor een lange tijd moeten blijven staan

Steigerpijp van aluminium

Het tweede materiaal dat gebruikt kan worden is een steigerpijp van aluminium. Aluminium is een relatief licht materiaal dat voldoende stevigheid heeft voor de meeste constructies. Aluminium is bestendig tegen allerlei weersomstandigheden waardoor het binnen en buiten gebruikt kan worden. Als aluminium wordt vergeleken met staal is te zien dat aluminium een stuk minder stevig is. Doordat het materiaal licht is, kan het makkelijk meegenomen worden en ter plaatse snel worden gebruikt voor constructie. Hierdoor is aluminium te gebruiken voor onder andere spandoekframes en stands. Als laatste kan er zwart staal gebruikt worden voor constructies. Dit wordt het meeste in een woning gebruikt. Voor het staal wordt een poedercoating gebruikt waarmee het extra bescherming heeft. Zwarte steigerpijpen van Steigerbuisstunter worden het meeste gebruikt voor constructies in een woning als kapstokken en tafels.