Zo’n vijfenzestig miljoen jaar geleden zijn zeer waarschijnlijk de eerste grassoorten ontstaan. In de oudheid rond het Middellandse Zeegebied werd het gras in de parken met de zeis bijgehouden of liet men er dieren op grazen. In 1827 vond Edwin Budding de grasmaaimachine uit, wat het leven van de tuinbezitters vergemakkelijkte.
Echter in de jaren zestig van de vorige eeuw ontwikkelden wetenschappers van de Universiteit van North Carolina het eerste kunstgras. De lente is begonnen, het is de tijd om je tuin te verfraaien met een mooie grasmat. Maar zal dat kunstgras of echt gras zijn? Misschien weet je niet wat je wil kiezen. Daarom is het handig om de voor- en nadelen op een rijtje te hebben, zodat je weet waarvoor je kiest.
Aanleggen van de mat
Om te beginnen moet je de mat aanleggen. Bij echt gras moet de plek voornamelijk in de zon liggen, anders wordt het gras nooit mooi. Een kunstgrasmat daarentegen ligt er altijd mooi bij. Dan moet er bepaald worden wat voor soort gras je wilt, een zachte mat of een harde? Wat dat betreft is er weinig verschil tussen echt gras of kunstgras.
Vervolgens begin je aan de voorbereiding van de grond. Voor de aanleg van natuurlijk gras dien je de grond los te maken en te ontdoen van alle plantenwortels en onkruid. Vervolgens moet de grond egaal gemaakt worden alvorens er gezaaid kan worden of matten worden neergelegd. Bij de aanleg van kunstgras is het tevens van belang dat de grond egaal is, daarnaast moet de ondergrond draagkracht hebben en water kunnen laten afvloeien. Hiervoor zijn een zandlaag, hout, straattegels, lava of asfalt zeer geschikt.
Onderhoud van de mat
De natuurlijke grasmat moet zeer regelmatig worden gemaaid. Bovendien moet er regelmatig gesproeid worden en vraagt het om bemesting. Ook het onkruid steekt de kop op en dit zal op gezette tijden verwijderd moeten worden. De kunstgrasmat hoeft alleen maar geborsteld te worden om de grassprieten rechtop te laten staan of om afgevallen bladeren te verwijderen. Bij veel vuil kan het eventueel worden weggespoten met een tuinslang. Je moet echter wel voorzichtig zijn met het gebruik van vuur. Schroeiplekken op kunstgras zorgen voor blijvende schade.
Kunstgras en milieu
Kunstgras is niet biologisch afbreekbaar zoals natuurlijk gras, maar het is wel lang houdbaar en geschikt voor hergebruik. Voor de productie hiervan worden er grondstoffen gebruikt; dit is ook het geval bij het kweken van graszaden. Er zitten geen schadelijke stoffen in de kunstgrasmatten. Dit betreft de matten die in de tuin worden gelegd, alsmede de matten die voor sportvelden worden gebruikt.
Kunstgras hoeft niet bemest te worden en heeft geen drinkwater nodig. Er komt ook geen motormaaimachine aan te pas, zodat kunstgras het milieu, ten opzichte van natuurlijk gras, ontlast. Het is een persoonlijke keuze die je maakt, waarbij het één niet beter of slechter is dan het ander. Wanneer je niet echt groene vingers hebt, maar toch een fijne grasmat wilt, dan lijkt de keuze snel gemaakt.