Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Het merendeel van de nieuwbouwhuizen wordt tegenwoordig standaard voorzien van zonnepanelen. Ook op de bestaande woningen zien we deze panelen steeds vaker terug op het dak. Niet gek, want met zonnepanelen wek jij je eigen energie op. Overweeg je ook om deze panelen aan te schaffen? Zoek dan eerst uit of jouw dak hier geschikt voor is. In deze tekst helpen wij jou hier een handje bij.

Constructie

Er zijn mensen die denken dat je zonnepanelen zonder problemen op ieder dak kunt bevestigen. Helaas is dit niet het geval. De dakconstructie moet het extra gewicht van de panelen immers wel kunnen dragen. Zoek daarom eerst goed uit of jouw constructie hierop berekend is voordat je zonnepanelen aanschaft. Als jouw constructie niet berekend is op het extra gewicht en je de panelen toch op jouw dak legt, loop je het risico dat de boel instort. Twijfel je? Laat jouw dakconstructie dan eerst onder de loep nemen door een specialist.

Helling

Wat veel mensen niet weten, is dat de helling van zonnepanelen van invloed is op het rendement. Als je de panelen op een schuin dak wilt leggen, raden wij een hoek van 20 tot 50 graden aan. Op de meeste schuine daken is een dergelijke hoek mogelijk, maar helaas is dit niet altijd het geval. Zoek daarom eerst uit of het rendement bij de helling van jouw dak voldoende is. Als dit niet het geval is, is het verstandig om naar een alternatief te kijken.

Hoeveelheid zon en schaduw

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen? Dat hangt niet alleen af van de constructie en de helling. Nee, want uiteraard speelt de hoeveelheid zon en schaduw ook een rol. Als er niet of nauwelijks zon valt op het dak waar jij jouw zonnepanelen op wilt leggen, is het rendement niet bepaald hoog. In dat geval moet je alsnog stroom afnemen van de energieleverancier, waardoor je niet of nauwelijks bespaart op jouw energierekening. Bovendien is de terugverdientijd een stuk langer als jouw zonnepanelen een groot gedeelte van de dag in de schaduw liggen. Leg de panelen daarom altijd op een dak neer waar de zon veelvuldig schijnt. Een dak op het zuiden geniet de voorkeur, maar een dak op het westen heeft doorgaans ook een goed rendement.

Alternatieven

Kan jouw dakconstructie het extra gewicht van de zonnepanelen niet dragen? Of is de helling niet goed genoeg? Dan betekent dit niet dat je geen zonnepanelen aan kunt schaffen. Er zijn namelijk genoeg alternatieven. Zo kun je bijvoorbeeld voor een carport met zonnepanelen kiezen. Op deze manier wek je toch zelf stroom op als het dak van jouw huis niet geschikt is voor zonnepanelen. Bijkomend voordeel is dat jouw auto ook nog eens droog en beschut staat met zo’n carport. Je slaat dus eigenlijk twee vliegen in één klap.