smart home, house, technology

Hoe u uw slimme huis “slimmer” kunt maken

Met de manier waarop technologie tegenwoordig werkt, is het hebben van een slimme woning nog spannender geworden. Van de verlichting van je huis, de temperatuurregeling en zelfs de veiligheid, de apparaten die je kunt toevoegen zijn bijna onbeperkt. Deze dingen kunnen er gemakkelijk voor zorgen dat u meer wilt blijven toevoegen. Als u al een slimme woning heeft en momenteel overweegt om deze te upgraden, vindt u hier een kort overzicht van wat u moet doen om uw slimme huis “slimmer” te maken.

Voeg spraakgestuurde apparaten toe

Vroeger konden spraakgestuurde apparaten alleen muziek afspelen. Nu zijn er spraakgestuurde apparaten die als uw assistenten kunnen fungeren. Ze kunnen uw alarmen instellen, uw verlichting bedienen en u zelfs aanwijzingen geven, zelfs zonder op een knop te drukken. Sommige van deze apparaten kunnen u zelfs waarschuwen als er thuis iets ongewoons gebeurt.

Installeer slimme verlichting

Het automatiseren van uw verlichting kan een groot deel van uw elektriciteitsrekening verlagen. Koppel ze met sensoren, dimmers en draadloze bediening en je kunt nog meer besparen. U kunt uw verlichting in- en uitschakelen, afhankelijk van uw persoonlijke schema, of bewegingssensoren toevoegen, zodat u geen energie verspilt. U kunt zelfs uw smartphone gebruiken om de helderheid, kleur en sfeer van uw huis te regelen.

Als uw smartphone niet genoeg is, kunt u een smartapparaat installeren dat u kan waarschuwen wanneer u uw lichten hebt laten branden. Naast de alerts kan dit apparaat je ook een schatting geven van hoeveel energie je huis al verbruikt heeft.

Beveilig uw router

Wanneer u een slimme woning bouwt, hoeft u zich niet alleen zorgen te maken over de soorten apparaten waarin u investeert; je moet ook de juiste maatregelen nemen om alles erin te beveiligen. Uw router is een van de zwakste plekken in uw huis. Net als uw voordeur, moet u deze versterken om indringers buiten te houden.

Begin met het wijzigen van uw wachtwoord. Zodra je je router hebt ontvangen, verander je het standaardwachtwoord met iets dat niet gemakkelijk te raden is. Gebruik geen geboortejaar of de laatste cijfers van uw telefoonnummer. Maak zoveel mogelijk een lang wachtwoord en zorg ervoor dat u alfanumerieke tekens gebruikt om het nog moeilijker te kraken.

Het is ook een goed idee om uw beveiligingssoftware voortdurend te upgraden om de kwetsbaarheid van uw apparaten voor nieuwe bedreigingen, zoals spionagehulpmiddelen en virussen, te verminderen. Installeer een malwarebescherming om te voorkomen dat verdachte en schadelijke programma’s op uw computer worden uitgevoerd.

Upgrade uw rookmelder

Een gewone rookmelder die geactiveerd wordt, kan voor verwarring zorgen, zeker als je meerdere units in huis hebt staan. Als het niet wordt gecontroleerd, wordt u op geen enkele manier gewaarschuwd voor een mogelijke brand – tenzij u vriendelijke buren heeft die voor uw huis zorgen. Voor uw veiligheid en beveiliging is het het beste als u uw rookmelder kunt upgraden naar iets slimmer.

De meeste slimme rookmelders zijn tegenwoordig van industriƫle kwaliteit en gaan lang mee. Sommigen van hen worden zelfs geleverd met speciale apps om monitoring een stuk eenvoudiger te maken. Afgezien van de levensduur van de batterij, kunnen ze u ook precies vertellen in welk deel van het huis de temperatuur stijgt. Ze kunnen u zelfs doorverbinden met uw lokale politie en brandweerlieden voor een snelle oplossing.

Deze extra functies kunnen een hoger prijskaartje betekenen. Aangezien ze echter uw huisbeveiliging kunnen vergroten en een snellere reactie kunnen initiƫren, kunnen ze als waardevolle investeringen worden beschouwd.

Als je een krap budget hebt en investeren in nieuwe apparaten momenteel niet haalbaar lijkt, is je volgende beste optie om te investeren in een apparaat dat gewone apparaten in slimme kan veranderen.

Koop een slimme deurbel

Naarmate domotica nog geavanceerder wordt, zul je merken dat je de dingen kunt doen die voorheen onmogelijk leken. Neem bijvoorbeeld uw deur opendoen, zelfs als u niet fysiek thuis bent.

U kunt de bezorger vertellen waar hij uw pakket moet achterlaten of iemand controleren die al een aantal dagen interesse toont in uw voordeur. Inbrekers geven de voorkeur aan huizen die leeg staan. Door de deur open te doen en te laten zien wat er rondom uw pand gebeurt, kunt u uw woning een stuk ongunstiger maken voor inbraak.

Slimme deurbellen kunnen zoveel meer dan dat, vooral als ze zijn uitgerust met de juiste functies. Met nachtzichtfuncties, livestreaming en een tweerichtingsgesprekfunctie kunt u indringers en inbrekers detecteren nog voordat ze hun plannen uitvoeren. U kunt zelfs video’s opnemen om als hard bewijs te dienen voor het geval iemand erin slaagt uw eigendom binnen te komen.

Door uw voer in de gaten te houden, kunt u uw kinderen controleren en weten wanneer ze veilig thuiskomen van school. U kunt ook meldingen krijgen wanneer ze het huis verlaten zonder uw toestemming.

Maak uw gordijnen slim

Sinds enige tijd is het ook mogelijke om je oude saai gordijnen slim te maken. Dit kan bijvoorbeeld met een DIY set van Slide.