Wil jij je leefomgeving duurzamer maken maar weet je niet hoe? in dit artikel geven we je een aantal tips om je woning energie zuiniger te maken en zo je steentje bij te dragen aan een betere leefomgeving! Lees snel verder.
Zonnepanelen
Het eerste wat misschien in je op zal komen bij duurzaamheid is zonnepanelen. Niet zo gek, want zonnepanelen zijn de groenste vorm van energie! Bij het opwekken van zonne-energie komt namelijk geen CO2 uitstoot kijken. Hiermee kun je ook nog eens flink besparen op je energie rekening, doordat je je eigen energie opwekt. Het laten plaatsen van zonnepanelen is natuurlijk wel een flinke investering, maar die kun je terug verdienen door de kosten die je bespaard op je energierekening.
Goed isoleren
Als je je huis warm stookt, wil je natuurlijk niet dat deze warmte verloren gaat door bijvoorbeeld de muren, ramen of de vloer. Dit gebeurd in niet goed geisoleerde woningen helaas wel regelmatig! Dat is natuurlijk zonde, want de warmte die je woning vast houdt hoef je niet extra op te wekken en dat bespaard weer energie. De oplossing is dus beter isoleren! Kies bijvoorbeeld voor een vloerisolatie, dit kan via de kruipruimte of boven op de vloer constructie. Via de vloer komt veel kou naar binnen, dus een goede isolatie scheelt veel in energieverbruik! Vooral in oude woningen is nog geen vloerisolatie te vinden. Je kunt daarnaast ook kiezen voor een muur of dak isolatie, maar isolatie glas voor de ramen is ook een goede optie!
Warmte pomp
Met een luchtwarmtepomp gebruik je de buitenlucht om je woning te verwarmen en zelfs je water van warmte te voorzien. Hierdoor kun je je CO2-uitstoot van je verwarming verminderen en dit zul je ook terugzien op je energierekening. Wat voor soort warmtepomp je kunt aanschaffen hangt weer af van de isolatie in je huis. Heb je een matig geïsoleerde woning dan kun je kiezen voor een hybride warmtepomp. Deze werkt samen met je ketel op gas. Bij een woning met goede isolatie is een volledig elektrische warmtepomp mogelijk, die vervangt je ketel compleet, waardoor je dus geen gas verbruikt voor warmte in huis!