Gevelbekleding op je chalet: hout of kunststof?

De gevelbekleding van een huis of chalet speelt een belangrijke rol in de uitstraling ervan. Het is het eerste wat mensen zien en het beschermt je huis tegen de weerselementen. Een belangrijke keuze die je moet maken bij het overwegen van gevelbekleding, is of je wilt gaan voor de natuurlijke warmte van hout of de moderne duurzaamheid van kunststof. In deze blog bekijken we beide opties om je te helpen de juiste keuze te maken.

Houten gevelbekleding: warm en klassiek

Houten gevelbekleding was voorheen de enige optie en werd standaard gebruikt voor iedere gevel. Het biedt een tijdloze, natuurlijke uitstraling die veel mensen aanspreekt. De warme textuur en kleur geven een huis of chalet een authentieke en gezellige uitstraling. Daarbij past het goed bij zowel een traditioneel als bij een modern huis.  

Waarom kiezen voor houten gevelbekleding?

  • Natuurlijke en warme uitstraling: Hout is een natuurlijk materiaal en biedt qua kleur een warme uitstraling. Hout in je interieur of op je gevel straalt direct gezelligheid en sfeer uit. Het materiaal past daarnaast bij zowel een traditioneel huis als bij een modern huis
  • Aanpasbaarheid: Hout is een materiaal dat makkelijk naar smaak bewerkt kan worden. Daarnaast heb je keuze uit verschillende houtsoorten, profielen en afwerkingen om de gewenste look van je huis te bereiken.
 • Duurzaam en verantwoord: Hout is een hernieuwbaar materiaal en een duurzame keuze. Zeker als je kiest voor hout uit de buurt, hierdoor wordt de ecologische voetafdruk verkleind. 
 • Goede isolatie: Hout op je gevel is goed voor de isolatie. Hout zorgt ervoor dat de warmte goed binnen blijft. Hierdoor kun je ook nog eens besparen op je energierekening.

 

Hoewel hout een prachtig natuurlijk materiaal is, vereist het regelmatig onderhoud om het in goede staat te houden. Hout kan rotten, kromtrekken of barsten als het niet goed wordt onderhouden. Dit betekent dat je periodiek moet schilderen of beitsen en eventuele beschadigde planken moet vervangen.

Kunststof gevelbekleding: ruime keuze en weinig onderhoud

Kunststof gevelbekleding is de afgelopen decennia steeds populairder geworden en biedt verschillende voordelen die het tot een aantrekkelijke keuze maken voor veel huiseigenaren. Er zijn veel verschillende soorten kunststof gevelbekleding, waardoor je een ruime keuze hebt. Bekijk hier de gevelbekleding van kunststof. 

Waarom kiezen voor kunststof gevelbekleding?

 • Duurzaamheid en weerbestendigheid: Kunststof gevelbekleding staat bekend om zijn duurzaamheid en weerbestendigheid. Het is bestand tegen vocht, schimmel, rot en insecten, waardoor het een uitstekende keuze is voor langdurige bescherming van je huis.
 • Onderhoudsvriendelijk: Een groot voordeel van kunststof gevelbekleding is dat het weinig onderhoud vereist. In tegenstelling tot hout hoef je geen regelmatige schilder- of beits werkzaamheden uit te voeren. Af en toe wassen met water en zeep is meestal voldoende om het schoon te houden.
 • Veelzijdigheid: Kunststof gevelbekleding is verkrijgbaar in verschillende stijlen, kleuren en texturen, waardoor je de uitstraling van je huis kunt aanpassen aan je persoonlijke smaak en de stijl van je woning. 

 

Kunststof is dus een materiaal dat erg lang mee gaat zonder dat je er onderhoud aan hoeft te plegen. Hout daarentegen vraagt om beduidend meer onderhoud. Hoewel kunststof misschien lang niet altijd dezelfde uitstraling heeft als het authentieke hout, kun je met kunststof wel heel veel kanten op. Zo bestaat er tegenwoordig zelfs kunststof gevelbekleding met een houtnerfstructuur. Hierdoor is het bijna niet te onderscheiden van echte houten gevelbekleding.

Hout of kunststof? 

Nu je van zowel houten gevelbekleding als van kunststof gevelbekleding weet wat de voor- en nadelen zijn, kun je voor jezelf een afweging maken wat het beste bij jouw situatie past. 

 

Belangrijke punten voor deze afweging kunnen zijn: 

 • Wat vind je het mooist? 
 • Hoe belangrijk vind je de mate van onderhoud? 
 • Wat gaat het langst mee?
 • Hoeveel waarde hecht je aan duurzaamheid?