Een dakkapel reinigen: hoe doe je dat? Lees deze handige tips!

Een dakkapel op je woning plaatsen, of het nu een rijtjeshuis, villa of boerderij betreft, is een slimme investering die zich dubbel en dwars terugbetaalt. Is de dakkapel eenmaal geplaatst, dan ben je hier natuurlijk zuinig op en wil je deze goed onderhouden. Toch is het reinigen van een dakkapel nog best een operatie. Want je moet het dak op en bijvoorbeeld goed rekening houden met de materiaalsoort. In dit artikel vind je tips om op een handige manier jouw dakkapel te reinigen en mooi en fris te houden.

Zorg voor optimale veiligheid

Het eerste wat we je adviseren bij het schoonmaken van je dakkapel is om te garanderen dat je volledig veilig aan het werk kunt als je het dak opgaat. Sommige mensen die hun dakkapel reinigen, proberen dit door uit het raam van hun kapel te gaan hangen. Doe dit niet, want dit leidt jaarlijks tot zinloze ongelukken. Gebruik voor het schoonmaken van een dakkapel altijd een steiger, een hoogwerker of klim met een ladder het dak op en maak je met een veiligheidskabel ergens aan vast. Zo kun je op een veilige en verantwoorde manier je dakkapel schoonmaken.

Verwijder eerst het grote vuil

Belangrijk bij het schoonmaken van de dakkapel, is dat je begin met het opruimen en weghalen van grof vuil. Vaak gaat het om takjes, bladeren en mosresten. Deze kun je het beste in een emmer doen en later in de container kieperen. En, nu je toch op het dak zit: het is aan te raden om ook meteen de dakgoten mee te pakken bij je reinigingsbeurt. Door de bladresten en troep in de dakgoten weg te halen, voorkom je verstoppingen en daarmee ook mogelijke lekkages en vochtoverlast in huis.

Gebruik een goed schoonmaakmiddel voor de dakkapel

Ten slotte kun je met een sopje de dakkapel aan alle kanten schoonmaken, In principe heb je voldoende aan een emmer lauw water, eventueel met een niet bijtend schoonmaakmiddel (een afwasmiddel of een universeel reinigingsmiddel zijn prima keuzes), en een spons. Let op: gebruik nooit een schuurspons om je dakkapel schoon te maken. Doe je dit wel, dan loop je bij houten en ook bij kunststof dakkapellen een groot risico op krassen op je kapel. Nadat je de dakkapel met het sopjes hebt schoongemaakt, is er nog één rond nodig om de dakkapel mooi af te werken. Pak een emmer lauw water en spoel de kozijnen daarmee af. Zo snel kan het gaan. Zorg er vervolgens voor dat je veilig van het dak af komt en… Klaar is Kees!

Bron: 123verbouwen.nl