Duurzaam wonen, waar begin je?

Duurzaamheid, maatschappelijk verantwoord, het zijn allemaal termen die steeds vaker gebruikt worden. Mensen vinden het steeds belangrijker worden dat de keuzes die ze maken maatschappelijk verantwoord zijn. Duurzaamheid kun je op allerlei manieren laten terugkomen in jouw dagelijkse activiteiten, zo ook in jouw woning. Maar waar begin je met duurzaam wonen? We leggen het je graag uit.

Duurzaamheid om te voorkomen

Duurzaamheid heeft naar onze mening ook te maken met het feit dat je bepaalde factoren kunt voorkomen. Brand bijvoorbeeld. Tijdens een brand komen giftige stoffen vrij die niet goed zijn voor het milieu. Zo is het bijvoorbeeld verplicht om een aardpen te slaan. Met een aardpen voorkom je gevaarlijke spanning om je huisinstallatie en apparaten die je hierop aan wil sluiten. Een aardpen laten slaan moet wel door een vakman gebeuren, omdat deze diep genoeg in de grond moet worden geslagen. Met het uitzoeken van een vakman kun je rekening houden dat deze duurzaam te werk gaat.

Goede isolatie

De kosten van jouw gasverbruik kunnen hoog oplopen. Zeker in de winter. Het weer wordt kouder en de verwarming gaat steeds vaker aan. Doordat je jouw woning goed isoleert hoef je de verwarming niet op de allerhoogste stand te zetten. In sommige gevallen hoef je de verwarming niet eens aan te zetten! Daarom is het goed dat je jouw woning isoleert. Heb je nog een oude cv-ketel? Dan is het belangrijk dat je deze vervangt voor een nieuwe. Je zult zien dat deze veel zuiniger in gebruik is.

Zonnepanelen

Naast de gasrekening kun je ook besparen op de energierekening. Met zonnepanelen kun je flink besparen op jouw stroomverbruik. Hiervoor hadden we het over de gasrekening, maar wist je dat je met een zonneboiler ook kunt gesprekken op jouw gasverbruik?

Elektrisch koken

Kook jij nog met gas? Dan kun je een flinke stap zetten in duurzaamheid door over te stappen naar elektrisch koken. Er wordt zelfs gezegd dat we in 2050 helemaal geen gas meer in woningen gebruiken. Het is heel noodzakelijk dat we stoppen met het gebruik maken van aardgas. Het veroorzaakt namelijk CO2-uitstoot wat een van de belangrijkste oorzaak is voor de klimaatverandering. Bovendien is de voorraad van aardgas niet oneindig en er komt ooit een dag dat het op is.

Succes!

We hopen dat je iets gehad hebt aan de tips in ons artikel en wensen jou veel succes om duurzamer te wonen! Heb jij nog tips die missen in dit artikel? Laat het ons weten.